leven·Life·lifestyle

Opruimen.

In deze post geef ik een overzicht. Omdat ik houd van balans, heb ik ook zoveel mogelijk redenen genoemd waarom je juist níét zou opruimen.

Maar zoals je ziet kan ik minder redenen vinden om niet op te ruimen dan wel.

 1. Je huis weerspiegelt je geest. Als je huis een grote bende is, dan is de kans groot dat het in je hoofd ook rommelt. Opruimen maakt je huis netter, en ruimt tegelijkertijd je hoofd op. Opruimen kan een meditatieve werking hebben.
 2. In een opgeruimd huis hoef je niet steeds naar dingen te zoeken. Dat scheelt stress en tijd. Toen de kinderen nog klein waren, besloot ik na de zoveelste keer Schoenen Zoeken mezelf een plezier te doen.
 3. Een opgeruimd huis biedt ruimte. Je struikelt niet over rondslingerende spullen, en er is meer plek.
 4. Je kunt ook opruimen omdat je wilt minimaliseren en je ecologische voetafdruk wilt verkleinen. In zo’n geval wordt opruimen meer dan een huishoudelijke taak. Het wordt onderdeel van een manier van leven.
 5. Opruimen kan ook een manier zijn om een periode af te sluiten. .
 6. Opruimen is goed voor de sfeer in huis. Een opgeruimd huis straalt rust uit. En dat werkt door in het gezinsleven.
 7. Een verhuizing is voor veel mensen ook aanleiding om eens flink op te ruimen. In het nieuwe huis maak je een nieuwe en frisse start. Dan wil je het liefst zo min mogelijk oude ballast en meuk meeslepen!
 8. Je bent veranderd. Sommige spullen passen op een gegeven moment niet meer bij je. Of bij je levensstijl. Zo hield ik ooit van kitscherige schilderijtjes met krullerige lijsten. Maar nu verlang ik meer naar strakke lijnen en rust.
 9. Soms verander je letterlijk, en krijgt je lichaam een andere vorm. Bijvoorbeeld doordat je een heleboel bent afgevallen of simpelweg door de overgang. Dat kan een reden zijn om kleding op te ruimen en weg te doen.
 10. Een verlangen naar controle. Als ik het gevoel heb dat ik weinig controle heb over mijn leven, dan vind ik het fijn om eens flink op te ruimen. Wat dát kan ik wel controleren!
 11. De werkster komt! Deze laatste is een wat banale reden om te gaan opruimen maar wel een hele goede. En eentje die vaak voorkomt!
 12. Omdat er bezoek komt. Niet voor niets zijn artikelen met tips hoe je in 5 minuten je huis ‘visite klaar’ kunt maken populair. Bijna niemand wil dat bezoek ziet dat je huis niet is opgeruimd. Eigenlijk best een wonderlijk principe. Blijkbaar is het toch de norm dat je huis opgeruimd hoort te zijn.
 13. Omdat je vanuit huis werkt, en klanten je aan huis bezoeken. Toen ik nog de cursus Samen Bevallen op maandagavond was ik altijd erg druk om het huis op te ruimen en schoon te maken voordat de cursisten kwamen. Als je huis ook je werkplek is, wil je natuurlijk wel dat het er keurig uitziet voor je klanten/cursisten.
 14. Door op te ruimen geef je het goede voorbeeld aan je kinderen.
 15. Als het niet netjes opgeruimd is kun je niet lekker zitten. Dan heb je het gevoel dat je eerst moet opruimen.

Opruimen: waarom zou je juist niet?

Er zijn dus heel wat redenen om op te ruimen. Toch zijn er genoeg mensen bij wie het een rommeltje is. Laten we eens kijken naar overwegingen om juist níét op te ruimen!

 1. Geen tijd. Met stip op nummer 1 lijkt mij ‘Geen tijd’. Als je het superdruk hebt met van alles en nog wat, kan ik me voorstellen dat je simpelweg geen tijd hebt om op te ruimen. Hopelijk dus ook niet om rommel te maken, en dan is het probleem dus ook opgelost ; )
 2. Je kunt dingen niet loslaten. Je hebt bijvoorbeeld een grote verzamelwoede, of je bent iemand die echt alles bewaart. Mensen die zoveel bewaren dat ze hun huis uitpuilen worden ook wel ‘hoarders‘ genoemd, en er worden hele tv-programma’s over ze gemaakt.
 3. Je zit in een machtsstrijd met je partner: wie houdt het het langs vol om níét op te ruimen? En je hoopt natuurlijk dat je partner als eerste zwicht.
 4. Lichamelijke klachten. Als je niet fit bent, of lichamelijke klachten hebt, kan dat je in de weg zitten om op te ruimen.
 5. Je houdt niet van bezoek. Door de zooi in je huis hoop je mensen af te schrikken.
 6. Je hebt geen zin om op te ruimen. En dus doe je het niet. Klaar.

Samenvattend

Een opgeruimd huis is een opgeruimd gemoed! Maar daarnaast zijn er nog een heleoel redenen om op te ruimen. I

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s